Hoe maak en verkoop je kunstprints

Gepubliceerd op 12 januari 2023 om 09:57

Je eigen werk maken en het vervolgens zelf verkopen. Wie wil dit nou niet? Toch blijkt het moeilijk om originelen te verkopen. Vaak is het te duur en soms past het niet bij het interieur, en soms is het een mooi schilderij, maar zit er net één dingetje in wat een klant afschrikt. Niet erg, maar dit maakt het voor jou wel lastig om hier een stabiel inkomen uit te halen.

 

Daarom verkoop ik Fine Art Prints. Maar hoe doe je dat precies? Een print is eigenlijk simpelweg een kopie van het origineel, maar door bijvoorbeeld met een gelimiteerde oplage te werken of verschillende formaten aan te bieden wordt het voor veel mensen toch interessant om jouw werk op te hangen. Ik merk dat veel mensen heel graag een origineel willen, maar dat toch net te veel geld vinden, en eigenlijk net zo lief een print kopen. Een Fine Art Print is namelijk heel betaalbaar.

 

Met deze 5 stappen verkoop je je eigen prints.

1. waarom prints verkopen?

2. Scannen of fotograferen

3. Printen en Printers

4. Oplages en nabewerkingen

5. Versturen maar.

1. Waarom Prints verkopen? Als je gewoon iedereen jouw bestanden opstuurt en ze deze zelf laat uitprinten zul je waarschijnlijk niet veel verkopen. Dus de exclusiviteit en schaarste die je creëert met jouw prints is essentieel. Sommige mensen vinden het niet erg om een afbeelding met watermerk aan de muur op te hangen of deze als bureaublad achtergrond te gebruiken. Ik heb hier zelf weinig problemen mee, maar ik wil natuurlijk liever dat een klant een officiële print bij mij koopt.

 

Hiermee heb je namelijk controle over de kwaliteit van jouw werk en je creëert een schaarste door alleen gesigneerde prints als officiële prints te bestempelen. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden om jouw prints exclusiever te maken; bijvoorbeeld een deel handmatig inkleuren en je kunt zelfs etsen of zeefdrukken maken om te verkopen als prints.

 

Veel mensen kopen een kunstprint niet alleen voor zichzelf, maar bijvoorbeeld voor familie in Canada of om op te hangen in de kinderkamer. Een kunstwerk koop je niet zomaar, daar moet je soms langer over nadenken. Een print is dan een mooi alternatief om toch iets unieks op te kunnen hangen en net wat toegankelijker.

 

Daarbij komt natuurlijk dat jouw origineel uniek is. Er is maar 1 plek waar het op dat moment kan hangen. Ik verkoop prints in oplage van 25, dus 25 huishoudens kunnen genieten van een print. Voor sommige kunstenaars doet dit misschien afbreuk aan de exclusiviteit, maar ik vind het juist een hele mooie manier om meer uit je eigen kunstwerken te halen.

Mijn prints en originelen op de kerstmarkt in Zwolle.

2. Scannen of fotograferen. Als je eenmaal besloten hebt om van een aantal werken prints te maken, dan is de eerste stap het digitaliseren van jouw werk. Ik kies er voor om alleen tweedimensionaal werk als prints te verkopen, zodat de relatie met het origineel zo natuurgetrouw mogelijk is. Dus foto's, tekeningen, schilderijen, etc.

 

Als jouw werk al digitaal is kun je deze stap overslaan, maar als je een schilderij op doek hebt gemaakt, dan zul je deze moeten digitaliseren en dat kan op 2 manieren. Scannen of fotograferen.

 

Omdat ik op papier werk, scan ik alles zelf in. Tegenwoordig zijn goede scanners niet meer zo heel duur en ik ben erg tevreden over mijn Epson Perfection v39. Uiteraard kun je dit ook uitbesteden aan een goede drukker, alleen kan een scan dan wel aardig prijzig worden elke keer.

 

Het Scannen zelf doe ik op 1200 DPI en dit schroef ik vervolgens terug naar 600 DPI. Soms komt het voor dat ik een tekening heb die niet onder mijn scanner past, dan scan ik 'm 2 keer in. Dat kan met de meeste scanners, door gewoon de helft te pakken.

 

Voor mijn aquarellen is dit heel handig, maar als je met olieverf werkt, of heel veel textuur op je doeken hebt zal dit niet werken. Een goeie foto is dan de beste manier. Je kunt zelf gaan experimenteren met een goeie digitale camera of zelfs je telefoon. Uiteindelijk ben je zelf degene die de kwaliteit bepaald en controleert. Dus de kwaliteit van jouw digitale bestand is ontzettend belangrijk.

 

Hieronder zie je een filmpje over hoe je dit kunt aanpakken. Uiteraard is dit ook weer iets wat je kunt uitbesteden bij een goeie fotograaf, als je dit ingewikkeld vind.

Als ik alles heb ingescand gebruik ik photoshop om wat kleine nabewerkingen te doen. Om eerlijk te zijn komt het maar zelden voor dat ik een kleurcorrectie of iets dergelijks hoef te doen. Een goede scanner zal er voor zorgen dat de afbeelding zoveel mogelijk gelijk is aan het origineel. Alleen met de kleur oranje moet je oppassen, hierover later meer.

 

Verder voeg ik een witte rand om de afbeelding toe; dit is makkelijker met inlijsten. En ik zorg dat alles het juiste formaat heeft. Bij mijn online publicaties voeg ik een watermerkje of copyright toe. Een print die je verkoopt heeft dit uiteraard niet, dus vergeet deze niet uit te zetten voordat je gaat printen! ( ik spreek uit ervaring... )

3. Printen en Printers. Nu je een mooi digitaal bestand hebt is het tijd om een printer uit te zoeken. Dit kun je helemaal zelf doen, door op zoek te gaan naar een goeie thuisprinter. Op bol.com vind je heel veel opties voor thuisprinters. Als je hier de beschikking over hebt kan dit namelijk in het begin goedkoper zijn, zeker als je veel soorten en afmetingen verkoopt. Echter inkt en papier zijn best duur, dus ik heb het printen uitbesteed aan een drukkerij.

 

Online zijn heel veel drukkerijen te vinden. Ik heb zelf wisselende ervaringen met online drukkers gehad. Soms wordt een product niet op tijd geleverd, soms is er onduidelijkheid over hoe het gedrukt moet worden en bij één drukker waren de kleuren steeds anders. Deze kwaliteitsconsistentie is voor mij heel belangrijk, ik wil dat elke print er exact hetzelfde uitkomt. Dit kun je doen door een afspraak te maken bij een lokale drukkerij of met een online drukker te werken.

 

Uiteindelijk ben ik bij Peterprint uitgekomen. Bij veel online drukkers kun je een gratis proefpakket aanvragen om te zien, wat de kwaliteit van het printwerk is en wat voor soort papier er eigenlijk mogelijk is. Ik bestel zelf ook vaak een proefprint van datgene wat ik verkoop, zo weet ik zeker dat mijn afbeeldingen zo getrouw mogelijk zijn aan het origineel. Dit gaat eigenlijk altijd goed, behalve bij mijn stadspoorten. De kleur oranje is moeilijk te printen en wordt vaak roze. Soms maak ik mijn stadspoorten iets meer geel of rood, zodat de kleuren meer overeenkomen met het origineel.

 

Omdat ik aquarellen maak vond ik het niet mooi om heel glossy papier te gebruiken, dus ik heb zelf voor een papiersoort gekozen die veel textuur heeft. Aanvankelijk maakte ik me zorgen of dat wel goed zou gaan met printen, maar dat bleek geen probleem. Dat is ook precies de reden, waarom ik het printen uitbesteed, omdat ik er te weinig ervaring mee heb.

 

Het printbedrijf zal specificaties aanleveren over hoe ze het bestand willen ontvangen. In mijn geval is dat uiteraard het formaat, maar ook een extra 3 mm afloop. Dit is namelijk nodig voor het schoonsnijden. Daarnaast moet je jouw bestand in printkleuren opslaan, dat is CMYK. Dit kan in photoshop, maar je kunt ook het goedkopere Affinity Designer gebruiken, wat ook een heel mooi fotobewerkingsprogramma is.

Een andere manier om jouw werk te verkopen is met een print-on-demand bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld met printful of het Nederlandse werkaandemuur.

 

Print-on-demand betekent eigenlijk dat een extern bedrijf alles voor jou regelt. Jij uploadt een ontwerp en zij bedrukken het op koffiemokken, t-shirts, postkaarten, etc. Printful heeft bijvoorbeeld een fantastische service, waarbij je allerlei producten kunt kiezen, maar er ook automatisch mock-up foto's voor je gemaakt worden en er een integratie met je webshop mogelijk is. Dus je als je bijvoorbeeld een digitaal ontwerp hebt, dan is dit vaak heel gemakkelijk zowel op een telefoonhoesje als een poster te drukken.

 

Het voordeel hiervan is dat je zelf helemaal niks hoeft te doen, en als jij een populair ontwerp hebt gemaakt voor op een t-shirt, bijvoorbeeld een politiek statement of pokemon fanart, je hier gemakkelijk een passief inkomen uit kunt halen. Printful rekent namelijk een vast bedrag voor de productie, bijvoorbeeld 13 euro voor een print. Als je vervolgens jezelf ook 13 euro winst wil uitbetalen kom je uit op een print van 26 euro.

4. Oplages en nabewerking. Zoals ik eerder al benoemde is de exclusiviteit van jouw print een groot deel van de verkoopwaarde. Als iedereen het zelf kan uitprinten wordt het lastig om een betaalde print te verkopen. Of je moet juist een digitaal bestand te koop aanbieden.

 

Ik kies er zelf voor om prints te verkopen die exact gelijk zijn aan het origineel. Het enige wat ik toevoeg is iets meer witruimte om de afbeelding en een handtekening, jaartal en oplagenummer. Verder voeg ik bij mijn prints een certificaat van echtheid toe. Hierover later meer.

 

Het voordeel van een print is ook dat je allerlei formaten kunt verkopen. Misschien een A2 voor in de woonkamer en een A5 voor in het toilet. Net wat je wilt en die aanpasbaarheid maakt het voor veel mensen interessant. Ik heb zelf wel eens hele grote prints van A1 en A0 besteld en als je echt hoge kwaliteit scans hebt dan ziet dit er natuurlijk fantastisch uit aan de muur. Niet van het echt te onderscheiden.

 

Ik zou niet voor afwijkende maten gaan; de kwaliteit van een print is het gemak waarmee je deze thuis kunt ophangen en een a5 of a4 past perfect in een lijstje. Als je in oplage gaat werken is het wel slim om vooraf goed na te denken over hoe je dat precies voor je ziet. Verkoop je 100 stuks van 1 ontwerp, of verkoop je 100 stuks van elk formaat. Een gelimiteerde oplage kun je niet herdrukken, het woord zegt het al natuurlijk.

 

Verder kun je nog even nadenken over extra opties. Bijvoorbeeld een stempeltje op de achterkant met jouw gegevens. Sommige kunstenaars kleuren een print handmatig in of gaan zelfs met naald en garen aan de slag om er iets heel persoonlijks van te maken. Ik kies er zelf voor om het heel simpel te houden, want ik wil mijn prints graag gemakkelijk kunnen verkopen.

 

De prijs bepaal je natuurlijk zelf. Maar je kunt even online kijken wat andere kunstenaars doen; hier zit behoorlijk was verschil in. Dit is ook afhankelijk van hoeveel tijd je zelf aan het origineel hebt besteed, wat jouw oplage en eventuele extra's die je bijlevert. Ik verkoop mijn prints voor € 25,00. Daarbij inbegrepen zitten de verpakkingskosten en de verzendkosten.

 

Als je ervoor kiest om ansichtkaarten te verkopen, dan kosten deze vaak maar enkele euro's, zeker bij kerstkaarten kopen mensen er vaak 10 tegelijk. De reden dat ik zelf geen ansichtkaarten of kerstkaarten verkoop is omdat mensen als ze kunnen kiezen tussen een kaart van 1 euro en een print van 25 euro, ze altijd voor de kaart zullen kiezen. In de toekomst wil ik jaarlijks misschien 1 kerstkaart maken, deze zal dan niet als print te koop zijn

Inpakken van de prints en het echtheidscertificaat.

5. Versturen maar. Nu je jouw prints hebt laten drukken is het moment daar gekomen om ze te gaan versturen. Een kunstprint is vaak erg kwetsbaar, dus deze zul je goed moeten verpakken. Ik doe dat op de volgende manier.

 

Om de print te beschermen tegen water en stof stop ik deze in een plastic hoes. Ik heb al meerdere malen gehad dat een pakketje kletsnat was, maar dat de print droog bleef. Dus ik ben erg tevreden over deze plastic insteekhoezen.

 

In het hoesje voeg ik een extra visitekaartje toe met mijn gegevens. Daarnaast krijgt elke koper een certificaat van echtheid. Op dit certificaat staat informatie over de print en het oplagenummer. Zo weet je altijd dat jouw print legitiem is.

 

Dit pakketje steek ik weer in een kartonnen verzend envelop. Dit beschermt tegen weersomstandigheden, maar vooral tegen deuken. Ik heb zelf bij de post gewerkt in een ver verleden en ik weet hoe er gesmeten wordt met pakketjes. Deze kartonnen enveloppen beschermen daar heel goed tegen.

 

Soms voeg ik een persoonlijk briefje toe als iemand een grote bestelling doet, of de eerste print uit een serie heeft gekocht.

 

Het voordeel van deze kartonnen enveloppen is dat ze ook door een brievenbus passen en daarmee als briefpost verstuurd kunnen worden; dit scheelt in de verzendkosten. Mocht je nou een grotere print willen versturen die niet door een brievenbus past, dan zou ik een kartonnen verzendkoker overwegen.

Met deze 5 stappen maak je van jouw schilderijen en tekeningen een Fine Art Print. Mensen zijn vaak net zo blij met een print als het origineel, en als je eenmaal een mooie collectie aan prints hebt is het ontzettend leuk om elke week een stapeltje naar het postkantoor te brengen.

 

Veel succes met alle stappen, wil je meer weten over hoe je een webshop moet beginnen om prints te verkopen dan kun je dat hier lezen.

 

Bedankt voor het lezen en mocht je nog een vraag of opmerking hebben, dan hoor ik het graag in de reacties hieronder.

Enkele van de prints die ik verkoop op mijn website.

Reactie plaatsen

Reacties

Katarina
een jaar geleden

Heel hartelijk bedankt voor de fantastische uitleg! Ik zal er zeker mee aan de slag gaan.
Hartelijke groet Katarina Moesen
Moesenka.be

Ron
een jaar geleden

Graag gedaan Katarina!

Anneloes
3 dagen geleden

Hallo Ron,
Als eerste, wat een fijne informatie in deze blog, dankjewel!
Ik heb nog een vraag over het scannen. Ik gebruik cold press papier voor het aquarelleren. Is de structuur van het papier dan niet zichtbaar in de scan?
Gr. Anneloes

Ron
2 dagen geleden

Beste Anneloes, nee hoor dat zou wel moeten kunnen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het scanapparaat, maar ik scan ook regelmatig papier in met meer textuur.

Hartelijke groeten, Ron Wanders