5 dagen non-stop tekenen in Zwolle

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 14:47

Deze zomer wilde ik graag een serie tekeningen van Zwolle maken. Ik werk graag in series, omdat je dan diep kan induiken op 1 onderwerp. In dit geval Zwolle. Maar elke dag tekenen is makkelijker gezegd dan gedaan, wat doe je als je geen inspiratie hebt, of wat doe je als je geen zin meer hebt? Gelukkig vond Laurens het ook een leuk idee en is dus de hele week mee geweest. De dag begon eigenlijk altijd hetzelfde. Kopje koffie bij Laurens, vervolgens stapten we op de fiets en gingen we op zoek naar plekken voor onze tekentour.

Dag 1. We hoefden niet lang te zoeken naar een geschikte plek om te tekenen. Het was nog vroeg en het licht kwam prachtig door de bomen bij dit brugwachtershuisje aan de turfmarkt.

 

Ik ben begonnen met een potloodtekening in mijn moleskine schetsboekje. Ik werk graag in schetsboeken, omdat ik hiermee al mijn werk veilig kan bewaren. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om doorheen te bladeren.

 

Deze tekening ging eigenlijk heel vlot, in 2 uur tijd had ik alle kleuren er op zitten. Onze intentie was ook om korte tekeningen te maken. Echter ben ik redelijk perfectionistisch, later zal blijken dat 2 uur echt te kort is voor mij.

Omdat we zo voortvarend waren begonnen zijn we snel doorgegaan naar een volgende locatie. Laurens had zijn tekening ook af en aan de gracht staat dit monumentale pand aan het Blekerswegje.

 

Ik wilde hier natuurlijk een nog mooiere tekening van maken, echter doordat deze compositie veel ingewikkelder was, duurde het al 2 uur voordat ik mijn schets af had. En toen moest ik nog gaan inkleuren.

Laurens had zijn tekening inmiddels al af en is begonnen aan zijn tweede en maakte later nog een derde en een vierde.

 

Ik vond het leuk om aan deze aquarel te werken, maar het eindresultaat viel me iets tegen. Soms is het lastig inschatten wanneer iets af is, en hoeveel tijd je er aan wilt besteden.

Dag 2. Vandaag werd het 38° en omdat ik gisteren al 4 uur op een enkele tekening had gewerkt, besloten we vandaag vroeg te beginnen en vooral veel in de schaduw te werken.

 

Dit prachtige schip ligt helemaal aan het eind van het Almelose Kanaal en dit was voor mij ook echt een oefening om wat sneller te werken. Zeker met de opkomende hitte wilden we niet te lang in de volle zon blijven tekenen.

 

Dus onze volgende locatie was het Engelse werk. Ik had al langer de intentie om het mijnwiel dat in de jaren '80 aan Zwolle is geschonken een keer te tekenen. En hier was het aanmerkelijk koeler dan aan het kanaal.

Deze tekening ging in eerste instantie erg goed, maar al snel merkten we dat de temperatuur echt een beetje te gek werd. De zon was op zijn hoogtepunt en het werd steeds moeilijker om geconcentreerd te blijven. Daarnaast was mijn water op.

 

Na anderhalf uur besloten we er een punt achter te zetten en even in de airco bij de McDonalds te gaan chillen. Dit hielp een hoop. En daar kon ik mijn water bijvullen en heb ik nog wat kleine details toegevoegd, zodat dit schilderij ook iets meer 'af' was. Het Eindresultaat zie je hier.

 

Nadat we min of meer bijgekomen zijn we onder een boom gaan zitten bij de van Nahuys fontein. Ik heb hier ook nog een schilderijtje van gemaakt, maar ik was hier niet heel tevreden over.

 

Uiteindelijk hebben we allebei meer liggen slapen in de schaduw, dan daadwerkelijk getekend.

Laurens is hier hard aan het chillen.

Dag 3. Kopje koffie en dan op pad. Ik wilde heel graag de kunstacademie van Zwolle een keer schilderen. Ik heb hier met veel plezier de opleiding illustratie ( en later de docentopleiding ) gevolgd en voor vandaag wilde ik dus ook erg graag een uitdagende plek tekenen.

 

'S ochtends vroeg was het alweer erg warm, en Laurens had een afspraak met een klant, dus ik zat er een groot deel van  de dag in mijn eentje in de brandende zon. Toch vond ik het niet zo erg om wat langer de tijd te nemen voor dit schilderij.

 

Voor dit schilderij wilde ik daar echt mijn best op doen, de val van het licht op het felrode dak en de schaduwen op de muren. Best een uitdaging want soms wordt het 1 grote smeerboel als je teveel soorten kleuren naast elkaar gebruikt.

 

Tussendoor werd het steeds warmer en eigenlijk weet je dan dat je beter kunt stoppen. Maar ja, ik wilde dit schilderij persé afmaken. Dus ondanks de zinderende hitte en zoemende bijen om me heen probeerde ik toch dit schilderij tot een goed einde te brengen.

 

De aquarel van de kunstacademie kun je terugvinden in mijn webshop en is één van de schilderijen waar ik het meest trots op ben deze week.

 

De tweede tekening van vandaag moest een tekening van de peperbus worden, maar dat bleek veel te ambitieus en deze tekening heb ik uiteindelijk ook niet afgemaakt.

Dag 4. Vandaag koelde het langzaam iets meer af, en tegen de middag begon het zelfs behoorlijk te regenen. De afgelopen dagen waren behoorlijk pittig en vooral erg warm.

 

Het Flevogebouw is een oude ambachtsschool en één van de grootste gebouwen van Zwolle. Een enorme uitdaging om dit ding te tekenen, dus vandaag was ik wederom lang bezig met alle potloodlijnen.

 

Het leuk aan dit schilderij vond ik dat de kleuren een stuk grijziger waren, je ziet echt iets meer van hoe regenachtig het was. Later zou het alleen maar harder gaan regenen. En zijn we zelfs een tijdje onder een parasol gaan zitten in de binnenstad.

 

Laurens heeft daar deze tekening van de hoofdwacht gemaakt. Een bekend gebouw dat tegen de grote kerk aan staat. Vanuit de 3 deurtjes werden door 3 rechters vonnissen uitgesproken. Naast de foto van Laurens zie je mijn tekening van de Hoofdwacht.

Dag 5. Het weer was inmiddels een stuk aangenamer geworden. We besloten iets dichter bij mijn huis te gaan tekenen en het Rode Brugwachtershuis bij Stadshagen te tekenen.

 

Hier ben ik jarenlang langsgelopen toen ik nog werkte bij het Cibap. Ik vond het altijd een lelijk gebouw, maar tegenwoordig kan ik het wel waarderen.

 

Laurens kwam iets later doordat hij een tandarts afspraak had, maar hiernaast zie je het resultaat van ons beiden. Deze keer wilde Laurens ook graag met kleur werken en de combinatie van rood en groen vind ik zelf ook altijd heel leuk om te schilderen.

 

Onze tekentour door Zwolle zit er bijna op.

We besluiten om nog 1 keer naar de binnenstad te fietsen en daar wat te gaan eten.

Naast de hoofdwacht zit een oude sigaren handelaar ( tegenwoordig zit er een nagelstudio in ) en dit wordt onze laatste tekening.

 

We zijn allebei kei kapot na een hele week tekenen, vooral de constante focus op alle details en het kloppend krijgen van de grote vormen kunnen erg vermoeiend zijn.

 

Daarnaast hebben we ook heel veel indrukken op gedaan, met allerlei verschillende mensen gekletst die geïnteresseerd waren in ons werk en 5 keer heel Zwolle doorgefietst.

 

Het was een slopend avontuur, maar wel eentje die me hoop toffe aquarellen heeft opgeleverd. Een aantal daarvan zijn te bekijken op mijn website op www.ronwanders.nl

We gaan dit dus zeker vaker doen, misschien weer Zwolle, misschien Kampen of misschien ergens totaal anders. Door 5 dagen lang gefocust op één doel te blijven heb ik enorm veel geleerd. Maar ik kijk vooral terug op een hele toffe week met mijn tekenmaatje Laurens.

Reactie plaatsen

Reacties

Diny Pool
een jaar geleden

Waarom niet naar Hattem? Zo’n prachtig stadje! Je bent dan de zoveelste tekenaar/ schilder die daardoor geïnspireerd raakt. En leuke, aardige mensen!

Ron
een jaar geleden

Beste Diny, ik ben bezig met een serie over Hattem. Je kunt hier al mijn eerste schilderij van de Dijkpoort zien:
https://www.ronwanders.nl/product/8832234/print-dijkpoort-hattem

Eddy Baltes
een jaar geleden

Reint Withaar, de helaas overleden kunstschilder uit Elburg, heeft veel inspiratie opgedaan in Giethoorn. Ook vast een leuke plek voor jou Ron om mooie aquarellen te maken.

Ron
een jaar geleden

Beste Eddy, jazeker, echt een hele mooie plek, en ook heel anders dan wat ik gebruikelijk schilder. Dus ooit wil ik nog graag naar Giethoorn om daar te schilderen.