Hoe verkoop je een kunstwerk?

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 09:31

De afgelopen maanden heb ik een aantal van mijn aquarellen verkocht. Een origineel kunstwerk is vaak moeilijk te verkopen, daarom verkoop ik al enkele jaren prints van mijn werk. Maar het verkopen van een origineel is wel een enorme eer en het geeft me altijd ontzettend veel voldoening als iemand mijn kunst aan de muur wil ophangen.

 

Misschien heb je zelf ook wel eens nagedacht om de schilderijen, tekeningen of beeldjes die je de afgelopen jaren hebt gemaakt te verkopen. Hoe vind je daar een koper voor en hoe gaat dat proces in zijn werk?

 

Dit zijn mijn 5 tips om jouw kunst te verkopen.

 

1. Galerieën

2. Exposities en Kunstmarkten

3. Online verkoop

4. Vrienden en familie

5. In het wild.

Blauwdruck 2022. Ik verkoop diverse prints bij deze galerie, waaronder deze print van de Sassenpoort.

1. Galerieën. De meest traditionele weg om kunst te verkopen is natuurlijk bij een kunstgalerie. Ik heb zelf met verschillende galerieën samengewerkt en wisselende ervaringen hiermee. Het voordeel van een galerie is dat zij het meeste werk doen. Niet alleen het daadwerkelijke verkopen, maar ook de promotie en de afhandeling van het bezorgen van het kunstwerk.

 

De meeste galerieën hanteren een commissie, bijvoorbeeld 20 tot 40 procent van de verkoopsom. Daarnaast werken sommige galerieën met een maandelijkse huur voor het exposeren van jouw kunst. Verder lever je nog wat informatie aan over je kunstenaarschap en het betreffende kunstwerk. Ook dien je zelf het werk naar de galerie te brengen en weer op te halen als het niet wordt verkocht.

 

Helaas heb ik zelf nooit veel bij een galerie verkocht. Een galerie heeft natuurlijk een hoop kunstwerken in huis. Als ze al iets aan promotie doen, is het maar de vraag of jouw werk wordt gepromoot. Vaak moet je dat alsnog zelf doen en mensen dan doorverwijzen naar de galerie. Vaak hebben galerieën enkele favoriete kunstenaars die ze veel promoten, omdat deze steevast geld opleveren. Mooi als jij daar tussen zit, maar dat is natuurlijk maar de vraag.

 

Voor veel kunstenaars en kunstenaressen is het een enorme eer, aangesloten te zijn bij een galerie. Het heeft een bepaalde status als je kunt zeggen dat je werk in een galerie hangt. Ik heb altijd met veel plezier samen gewerkt, en sta er ook altijd met hoge verwachtingen en vertrouwen in. De realiteit is echter dat veel galerieën kopje onder gaan en degenen die overblijven ook niet altijd even veel verkopen.

 

Toch kan het wel interessant zijn om voor een galerie te kiezen. Op dit moment verkoop ik prints bij Galerie Blauwdruck in Zwolle. Wat me vooral goed bevalt is dat mijn werk tussen allerlei andere werken hangt die ik ook erg mooi vind. Daarnaast kom je op deze manier soms in contact met verzamelaars die je anders niet zou ontmoeten. Hierdoor boor je weer een nieuwe markt aan, wat interessant kan zijn als je veel werk hebt om te verkopen.

 

Een kunstverzamelaar komt soms elk jaar terug om een nieuw werk te kopen. Als ze één schilderij van Zwolle boven de bank hebben hangen, willen ze misschien wel een tweede in dezelfde stijl.

Mijn schilderij van de Peperbus, onderdeel van de expositie Sense of Place Zwolle. 2023.

2. Exposities en Kunstmarkten. Een kunstwerk heeft een bepaalde waarde, die je zelf moet bepalen. Een potentiële klant moet die waarde erkennen en vervolgens in jou als kunstenaar willen investeren.

 

Daarom werk ik zelf nooit met kortingen. Als ik een kunstwerk verkoop voor 100 euro en volgend jaar geef ik een nieuwe klant een korting van 25 procent. Dan betekent dit, dat mijn eerst klant een kunstwerk heeft gekocht dat minder waard is geworden, want kennelijk fluctueert die prijs enorm. Jouw prijs moet rotsvast zijn en mag alleen in waarde toenemen. Dat geeft oude klanten namelijk het idee dat ze een slimme investering hebben gedaan.

 

Dus misschien heb je zelf ook wel een serie tekeningen die je graag zou willen verkopen. Maar een galerie kan een enorme drempel zijn om überhaupt binnen te lopen. Een expositie of een kunstmarkt is een veel toegankelijker en laagdrempeliger manier om je werk aan de man of vrouw te brengen. Daarnaast liggen de prijzen op een kunstmarkt doorgaans een stuk lager.

 

Ik denk dat het voor iedereen die met kunst bezig is, heel zinvol is om een keer mee te doen aan een expositie of kunstmarkt. Soms zijn er groepsexposities in een bibliotheek of in een cultureel centrum. Ik heb zelf ook wel eens gevraagd of ik bij mijn kapper mag exposeren. Dit heeft me niet altijd echt iets opgeleverd, maar soms leidt het één tot het ander en deze zomer mocht ik bijvoorbeeld exposeren in de Grote Kerk in Zwolle.

 

Daarentegen zijn kunstmarkten hele handige plekken om veel werk te verkopen. De sfeer is vaak gezellig, er is eten en mensen zijn doorgaans op zoek naar iets leuks voor in huis of als cadeautje voor een familielid. Daarom verkoop ik hoofdzakelijk prints op de kunstmarkt, maar ik heb er ook enkele malen een origineel verkocht. Je kunt in deze blog meer lezen over hoe je zelf meedoet aan een kunstmarkt.

Zwolle Unlimited Kerstmarkt 2022. Ik verkoop zowel losse prints als enkele originelen.

Één van mijn verkochte originelen is onderstaand schilderij van de Zwolse Watertoren. Deze is uiteindelijk verkocht aan een man die ik ontmoette op het Nieuwe Garde Festival in Zwolle. Dit is eigenlijk een beurs voor stripboeken, maar je weet dus niet altijd wie of wat je tegenkomt als je meedoet aan een stripbeurs, een kunstmarkt of een kerstmarkt. Daarom zie ik het ook vooral als een nieuwe manier om met mensen in contact te komen en niet als iets om zoveel mogelijk geld te verdienen.

 

Kunstmarkten zijn erg onvoorspelbaar als het om verkopen aankomt. Zeker als het weer tegenzit. Maar op een goeie markt verkoop ik zo'n 8 prints. Deelname kost vaak tussen de 30 en de 75 euro, en op die manier is het voor mij zeker de moeite waard om aan mee te doen. Met name als er op het einde van de avond nog iemand terugkomt en denkt, doe mij het origineel maar.

 

Meestal gaat het verkopen van originelen niet zo makkelijk op een kunstmarkt, soms zegt iemand toe het te willen kopen en neem ik later contact op om het te bezorgen als de deal doorgaat. Maar sommige klanten hebben geen zin in gedoe en willen gewoon direct betalen en met het schilderij onder de arm naar huis. Dus zo'n markt is zeker niet alleen bedoeld voor kleine cadeautjes, want vaak trekt het ook echt professionele kunstverzamelaars.

 

Voor mij is het soms moeilijk te bevatten dat iemand zonder blikken of blozen 300 euro afrekent voor een schilderij. Ik denk dat elke kunstenaar(es) hier wel eens moeite mee heeft. Ten slotte maken we het werk vanuit onze eigen passie en is de geldwaarde voor mij meer een soort noodzakelijk kwaad. Het klinkt misschien gek, maar zelfs nu al ik al honderden prints en aquarellen heb verkocht, twijfel ik soms of het wel verdien om geld te verdienen met kunst.

 

Toch zul je als puntje bij paaltje komt, een eerlijke prijs moeten rekenen voor je kunst. Als je meer wilt weten over het bepalen van de prijs voor een kunstwerk kun je dat lezen in deze blog. Voor het verzenden van mijn prints gebruik ik deze kartonnen verzendenveloppen.

Watertoren Zwolle, verkocht op Nieuwe Garde festival 2023 aan een particuliere verzamelaar.

3. Webshops en online verkoop. Mijn meeste kunstwerken verkoop ik door mijn webshop. Dit is ook de meest onpersoonlijke manier dus daarom is het heel belangrijk om goeie foto's van je werk te maken. Sommige kunstwerken zijn best moeilijk te fotograferen, ik probeer altijd verschillende hoeken uit, maar bijvoorbeeld ook een paar foto's van hoe ik het inlijst en verstuur.

 

Als ik een kunstwerk verkoop, bijvoorbeeld onderstaand schilderij van de Peperbus, dan is dit vrijwel altijd aan iemand met een persoonlijk connectie tot het geschilderde. Bijvoorbeeld doordat ze opgegroeid zijn onder deze kerktoren, of daadwerkelijk wonen in een huis dat op het schilderij staat. Over het algemeen zijn het wel iets oudere mensen die mijn kunstwerken kopen.

 

Om een schilderij te verkopen maak ik reclame door middel van prints. Op verschillende social media kanalen probeer ik mijn prints te promoten door een berichtje te plaatsen in een Facebookgroep of op Instagram. Soms heeft het ook zin om een betaalde reclame te kopen, zodat nog meer mensen in contact komen met jouw werk. Onderstaand schilderij is verkocht nadat ik een week lang elke dag een paar euro aan facebook betaalde om dit schilderij te promoten.

 

Hoewel het meestal prints zijn die ik verkoop op mijn webshop, komen er soms ook bestellingen binnen voor het origineel. Op zo'n moment neem ik altijd even contact op met de koper. Wat voor lijst willen ze er om heen, en ik wil het schilderij ook graag persoonlijk bezorgen. Voor mij is dit een manier om afscheid te nemen van het kunstwerk, maar ik weet dan ook zeker dat het schilderij veilig aankomt.

 

Het kost me best wel veel tijd om mijn prints online te promoten, vaak meer tijd dan het schilderen zelf. Dat komt ook doordat ik er niet altijd uit kan om buiten te schilderen en het gemakkelijk is om vanuit huis iets online te zetten. Als je meer wilt weten over online promotie kun je deze blog eens lezen.

 

Ik kies er zelf voor om alles vanuit mijn webshop te verkopen. Maar voor veel mensen is Etsy ook een interessant alternatief. Etsy is een online verkoopkanaal met duizenden handgemaakte producten. Je betaalt Etsy een klein bedrag om een product online te zetten en vervolgens 6,5 procent als je een product verkoopt. Daar kunnen nog kosten bijkomen als je gebruik maakt van hun betalingsdiensten.

 

De reden dat ik zelf niet met Etsy werk is omdat Etsy tegenwoordig vol staat met goedkope namaak-producten en je weinig controle hebt over hoe je jouw producten presenteert. Daarnaast heb ik er zelf nooit iets op verkocht, omdat je als beginnende maker er haast niet tussenkomt als je niet betaalt voor reclames. Maar als je het gewoon eens wil uitproberen, dan is Etsy een hele mooie laagdrempelige manier om een online shop te openen.

Peperbus Zwolle, verkocht via mijn webshop aan een particuliere verzamelaar in Haarlem.

4. Vrienden en Familie. Eigenlijk de meest toegankelijke en voor de hand liggende manier om werk te verkopen is aan je directe omgeving. Zeker als je al een tijdje bezig bent zijn er misschien wel familieleden of vrienden die heel graag een werk van je zouden willen kopen.

 

Niet iedereen is kunstminnend of komt überhaupt in aanraking met kunst. Als jij de enige kunstenaar in je vriendengroep bent, dan is jouw soort werk misschien wel het enige dat zij kennen. Op het moment dat je vrienden wat ouder worden willen ze misschien wel een keer iets van je kopen. Voor in de kinderkamer of gewoon omdat ze het leuk vinden om je te supporten. Hetzelfde met familie, veel mensen vinden het een eer om iets van een familielid aan de muur te hebben hangen.

 

Dit is uiteraard wel een kleinere markt dan als je online verkoopt of op een kunstmarkt. Maar het kan ook een heel loyale zijn. Een lastig probleem wat hier bij komt kijken is wat je nou voor een kunstwerk vraagt als je oma het wil kopen of je beste vriendin. Ik heb het op de volgende manier opgelost. Als ik weet dat iemand in mijn omgeving graag iets van me zou willen kopen, geef ik soms een kunstwerk gratis. Bijvoorbeeld als verjaardagscadeau. Een print is hier een mooi voorbeeld van.

 

Als deze persoon later zegt heel graag nog een werk te willen kopen, dan betalen ze dezelfde prijs als een ander. Ik wil namelijk niet de waarde van het werk ondermijnen. Eventueel zou je kunnen overwegen om het inlijsten gratis aan te bieden, als je hem of haar toch enigszins tegemoet wilt komen.

 

Door de jaren heen verandert je werk natuurlijk enorm, en de meeste kunstverzamelaars zie je waarschijnlijk nooit meer. Maar bepaalde vrienden hebben al jaren kunst van mij in huis hangen. Dit vind ik een enorme eer. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om het werk nog af en toe te zien. Hangt het nog steeds op dezelfde plek, en is de lijst nog hetzelfde? Hoe zit het met verkleuringen van het papier of scheuren in de verf? Bij familie en vrienden kom je vaker over de vloer, dus kun je kijken hoe tijdsbestendig je kunst nou eigenlijk is.

Schipperspoortje Lobith. Verjaardagscadeau voor familie in Tolkamer. 2023.

5. In het wild. Kunstenaars zijn over het algemeen vaak wat solitaire mensen. Veel kunstenaars maken hun werk alleen in hun studio of zijn in een klein groepje op hun atelier aan het werk. Hierdoor heb je niet het dagelijkse contact met klanten als in een winkel of op kantoor.

 

Als je elke dag collega's of klanten om je heen hebt is het gemakkelijk feedback te vragen en te krijgen. Maar het is ook gemakkelijker om jouw werk onder de aandacht te brengen. Omdat dit voor de meeste kunstenaars geen optie is, moet je dus aan promotie op allerlei vlakken doen. Bijvoorbeeld online.

 

Toch kan het ook wel interessant zijn om wat vaker letterlijk naar buiten te treden als maker. Hierdoor kom je in contact met mensen die nog nooit van je gehoord hebben en je anders waarschijnlijk nooit zal ontmoeten. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken. Door bijvoorbeeld een open atelier dag te organiseren. Als je aangesloten bent bij een ateliervereniging, wordt dit vaak jaarlijks georganiseerd en krijg je dus allerlei bezoekers in je atelier. Wie weet zit er iemand bij die ter plekke iets van je wilt kopen.

 

Maar ook als je geen atelier hebt, wordt er jaarlijks in veel steden en dorpen een kunstroute georganiseerd. Je zou kunnen overwegen om mee te doen en je huis te openen voor bezoekers. Dit is ook een leuke manier om de buurt bij jouw werk als maker te betrekken. Misschien wisten ze helemaal niet dat je kunst maakt en zijn ze wel enorm onder de indruk dat ze een kunstenaar(es) in hun midden hebben.

 

Ik doe het zelf door buiten aan het werk te gaan. Dit is voor mij heel praktisch omdat ik al mijn kunst op locatie maak. Maar je kunt ook gewoon in een café of in de trein aan het werk gaan. Hierdoor ontmoet je soms ook mensen die nieuwsgierig zijn en even een praatje willen maken.

 

Denk maar aan een straatmuzikant of iemand die een muurschildering aan het maken is buiten. Dit levert vaak hele leuke en interessante gesprekken op.

Ik heb een blog geschreven over het werken in de open lucht.

 

Enkele malen is het ook voorgekomen dat terwijl ik aan het schilderen was iemand vroeg of het te koop was. Meestal heb ik daar dan niet echt een goed antwoord op. Ten eerste is het schilderij nog niet klaar, en weet ik helemaal niet of het eindresultaat wel goed zal uitpakken. En ten tweede ben ik op dat moment helemaal niet bezig met een prijs, of de intentie om het te verkopen. Toch heb ik op deze manier wel enkele werken verkocht.

 

Een paar jaar geleden begon ik met aquarelleren en ben ik me meer gaan richten op dorps- en stadsgezichten. Omdat ik niet alleen de bekende plekjes wilde schilderen ben ik op de fiets gestapt naar Mastenbroek. Een oude polder in de buurt van Zwolle. Tijdens het schilderen van onderstaand kerkje kwam er een vrouw naar me toe die erg onder de indruk was. Ze vroeg wat ik er mee ging doen en of het te koop was. Later bleek dat ze als kind achter de heg van dit kerkje had gespeeld en mijn schilderij een herinnering van meer dan 70 jaar geleden opriep.

 

Sindsdien heb ik besloten om vaker de minder bekende plekken te schilderen en na te denken over hoe ik iets verkoop. Het is zonde om alles voor jezelf te houden als er daadwerkelijk mensen zijn die in jouw kunst willen investeren. Vooraf weet je namelijk niet altijd wat iemand in jouw werk ziet, misschien haalt die persoon er wel veel meer uit dan jij er ooit mee hebt bedoeld.

Schilderij van Mastenbroek, verkocht aan een toevallige passant. 2022.

Bonus. Verder kun je natuurlijk nog werk in opdracht aannemen. Ik heb dit vroeger veel gedaan door tijdschriften en kranten een mailtje te sturen, vervolgens maakte ik dan een illustratie bij een artikel. Tegenwoordig krijg ik heel veel vraag op kunstmarkten, om iemands huis te tekenen. Ik heb hier zelf geen tijd meer voor, maar als jij het ontzettend leuk vind om huisdieren of portretten te maken, dan is werk in opdracht zeker iets om te overwegen.

 

Hoe meer je het doet, hoe meer aanvragen je krijgt voor tekeningen. En als mensen in jou hebben geïnvesteerd zijn ze vaak ook bereid om een ander er over te vertellen. Mond-tot-mond reclame is de beste vorm van promotie die er bestaat.

 

Bedankt voor het lezen. Dit zijn de 5 manieren waarop ik mijn kunstwerken verkoop. Mocht er nou iets ontbreken of heb je zelf nog een goeie aanvulling, laat het me dan even weten in de reacties hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Harm Visserman
5 maanden geleden

Wat een goeie blog Ron. Mooi dat je veel wilt delen met anderen (ik ken kunstenaars die helemaal niets willen delen). Ik wil vaak graag weten: ‘ hoe doet ie ‘ dat toch. Als amateur kunstenaar verkoop ik genoeg zodat ik er aan overhoud. Maar de ‘maakfase ‘ geeft de meeste voldoening.

Ron
5 maanden geleden

Dankjewel Harm! Leuk om te horen. Toen ik jong was wilde ik altijd graag weten hoe anderen te werk gingen en ik merkte ook dat veel kunstenaars daar heel terughoudend in zijn. Ik vind het juist leuk om mijn ervaringen te delen en hoop dat meer mensen dat in de toekomst willen doen.

Rik Gielen
5 maanden geleden

Hallo,

Ik zag jouw werkbij een kennis.
Het sprak mij wel aan, de mooie frisse kleuren en afbeeldingen in een handzaam formaat.
Ik vraag me af of je in Assendorp (Zwolle) woont?
Ik ben journalist van onze wijkkrant. Daarom lijkt het me wel leuk je te interviewen. Je moet echter wel een binding hebben met Assendorp, onze mooie wijk.
Dat kan zijn doordat je er woont of een atelier/werkruimte hebt.

Wil je iets laten horen?
Alvast bedankt.

met vriendelijke groet,
Rik Gielen

Ron
5 maanden geleden

Beste Rik, bedankt voor je bericht, ik heb je een mailtje gestuurd.

Denisa
5 maanden geleden

Wow, wat een mooie blog! Ik kan niet wachten om alles te lezen!

Ron
5 maanden geleden

Bedankt voor het compliment Danisa, leuk om te horen!

Nonnenhuus Netty Lens
5 maanden geleden

Dit is de reden dat ik een winkel/galerie begonnen ben. Speciaal voor amateur kunstenaars uit Maas en Waal. Ik vraag alleen kleine commissie als kunstwerk verkocht wordt.
Je wil als je in een koor of bandje zit toch ook af en toe optreden. Het is dus ook fijn om je kunstwerk te laten zien en evt. te verkopen

Ron
5 maanden geleden

Wat leuk Netty! Klinkt als een erg mooi initiatief!

Marjan van der Werf
5 maanden geleden

Bedankt voor je open duidelijke verhaal! Ik verkoop nu en dan ook m n olieverf werken vaak via FB of via mond op mond reclame en krijg nu en dan ook een opdracht. Ik gebruik de formule lengte+breedte x 3 .

Ron
5 maanden geleden

Bedankt voor je reactie, Marjan. Klinkt goed, ik wens je veel succes!

Ronald
5 maanden geleden

Hoi, ik maak tekeningen van binnenvaartschepen en geef ze (als ze interesse hebben) aan de eigenaar van het schip op één voorwaarde....
Ik wil graag een foto als te tekening ingelijst is en ergens hangt.
Dan weet je dat hij in ieder geval niet ergens onder in een la is verdwenen

Ron
4 maanden geleden

Hoi Ronald, bedankt voor je reactie. Ja, dat snap ik wel. Ik vind het zelf ook altijd heel bijzonder om te zien waar een schilderij uiteindelijk wordt opgehangen. Veel succes met je schilderijen!

suus manhave
4 maanden geleden

Veel van opgestoken leuk om bij te blijven en nieuwsgierig naar de nieuwsbrief.

Ron
4 maanden geleden

Bedankt Suus, ik heb je op de lijst voor de nieuwsbrief gezet!